Stoppen met piekeren – Hoe breng je gedachten tot rust?

Malen, malen en nog eens malen. Voor een molenaar heel fijn, want daarmee verandert het koren in meel. Voor de piekeraar is het een continue worsteling, want het betekent ’s nachts wakker liggen en niet kunnen slapen. Overdag moe zijn vanwege te weinig slaap en dan … weer verder gaan met piekeren.

Hoe is het in jouw hoofd? Is daar alles heerlijk rustig of draaien de radertjes op volle toeren? Schieten de gedachten steeds weer door je hoofd en laten ze jou niet met rust? Dan hebben de gedachten jou in hun macht, in plaats van andersom.

Misschien pieker je wel over de toekomst? Omdat je een leukere baan wilt, maar bang bent dat je dan minder verdient, of dat je denkt dat die droombaan ‘er (voor jou) niet is’. Of pieker je over je gezondheid, je relatie, je familie, je ……….? Er zijn 100 én 1 onderwerpen waar je over kunt piekeren. Je kunt er een heel leven mee vullen, zonder dat er ook maar iets verandert. Dus waar doe je het voor?

Wordt het niet tijd om je piekergedachten tot rust te brengen?
Een nuttig hulpmiddel is het bijhouden van een piekerboekje. Dat kan handig zijn om te weten waarover je piekert, en om de exacte gedachten op te schrijven. Nog handiger is het om te weten HOE je van het piekeren afkomt.

Dat doe je door de piekerrichting om te keren
De energie die je gebruikt om je negatieve gedachten te vormen én te herkauwen, kun je ook op leuke en aangename gedachten richten. Het is namelijk precies dezelfde energie, maar dan 180 graden gedraaid, dus: in de tegenovergestelde richting.
Hoe kun je die energie nu omkeren en zorgen dat die voor je werkt, in plaats van tegen je?

De ultieme en tevens eenvoudige oplossing
Ga positief piekeren! Ik noem dat graag: positief fantaseren. Dat is de super tegenhanger voor het negatief denken. Het werkt als volgt: als je ’s nachts toch wakker bent én in je piekergedachten zit, ga het eens helemaal omgooien. Zeg tegen jezelf: “Ho stop! Ik stop nu met deze negatieve gedachten.”
Vervolgens schakel je over op het bouwen van positieve gedachten. Dat ga je geleidelijk doen, want als je het te resoluut doet, dan is de stap te groot en lukt het vaak niet.

Een te grote stap is bijvoorbeeld  tegen jezelf zeggen: “Ik slaap goed en voel me prima, ik denk positief, ik ben gezond, …..…..’” Dat zul je niet geloven, omdat het op dat moment niet klopt. Voor je onbewuste voelt dit namelijk nog niet als waarheid. Daar is een rustige geloofwaardige tussenstap voor nodig. Een stap waarin je de suggestie wekt dat ’het al zo is’.

Het werkt als volgt:
Stel je hikt elke ochtend tegen de nieuwe dag aan, omdat je denkt dat “je weer moe bent, vanwege het piekeren ’s nachts”. Dan zeg je tegen jezelf: “Wat als het morgen nu wel een leuke dag wordt en ik vanavond heerlijk ontspannen slaap, omdat ik leuke en plezierige gedachten heb. Hoe zou dat zijn voor mij?”
Of: "Ik ben er mee bezig om mij elke dag weer een beetje beter te voelen en ik weet dat de oneindige intelligentie in mijn cel-systeem mijn lichaam steeds weer geneest en sterker maakt."
“Hoe zou het zijn als ik vandaag een leuke en gezellige dag met mijn partner heb? En wat als we elkaar meer de ruimte geven in onze communicatie en proberen om elkaar beter te begrijpen? Zou dat niet super zijn?”

Het leuke is dat je hier zelf een nog groter en krachtiger verhaal van kunt maken, helemaal op jou en je piekergedachten afgestemd. Zie het maar als een soort van slaapverhaaltje wat je ouders elke avond voorlazen toen je nog een kleine hummel was. Het werkte toen al super en NU helemaal!
Denk er wel aan: blijf het verhaal in jezelf herhalen, net zolang totdat het jouw nieuwe waarheid is geworden. Dat is de kracht van de herhaling!

Wij wensen je heel veel positief fantasieplezier in jouw nieuwe gedachtewereld!


P.S.:
Merk je dat een beperkende overtuiging of vervelende gedachte toch blijft dwarsbomen, en je kunt hem met de bovenstaande aanpak niet tackelen. Wij helpen je graag om die overtuiging of gedachte effectief op te ruimen. Na 1 à 2 sessies is die blijvend omgezet in positieve overtuigingen en kun jij weer plaatsnemen in jouw nieuwe wereld met positieve gedachten. Voor meer informatie: neem contact met ons op.